Έργα μου από την ομαδική έκθεση ‘Μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, Επεισόδιο 1ο’ (24-31 Μαρτίου 2017) στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.

Έργα μου από την ομαδική έκθεση ‘Μεταξύ μύθου και πραγματικότητας-Επεισόδιο 1ο’ (24-31 Μαρτίου 2017) στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.
Ευχαριστώ θερμά την επιμελήτρια και εικαστικό κα Λία Κουτελιέρη και τον διοργανωτή και διευθυντή της Filartehnon Gallery κο Άγγελο Αντωνίου.

Εμπνευσμένη από την Ελληνική μυθολογία, ιστορικές περιγραφές, έργα τέχνης και Πατερικά κείμενα, αποδίδω τις μορφές με εξπρεσιονιστική διάθεση και αυθορμητισμό. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά, ‘αιχμαλωτίζω’ θεότητες, αγγέλους, νύμφες, σάτυρους και άλλες οντότητες από τον κόσμο των πνευμάτων.

Η ενέργεια του άυλου γίνεται ορατή μέσα από την εικαστική μου ματιά, οι μορφές ‘υπάρχουν’ πλέον στη διάσταση των αισθήσεων. Εκεί, που μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, εκτυλίσσεται μια όμορφη ιστορία.

unnamed

Άγγελος Κυρίου, ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά, 70 x 100

Ο άγιος Βασίλειος ο Μέγας στο έργο του περί Αγίου Πνεύματος λέει ότι «ως προς τας αγγελικάς δυνάμεις η μεν ουσία αυτών είναι πνεύμα αέριον ή ίσως πυρ άυλον… Διά τούτο και ευρίσκονται εις τόπον συγκεκριμμένον και καθίστανται ορατοί διά της εμφανίσεώς των εις τους αξίους υπό την μορφήν των ιδικών των σωμάτων». [1]

Επίσης, ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός γράφει: «Εν τούτοις ο άγγελος λέγεται ασώματος και άυλος όταν συγκρίνεται με μας, γιατί κάθε τι που συγκρίνεται με τον Θεό, τον μόνον ασύγκριτο, βρίσκεται παχύ και υλικό. Πραγματικά άυλο και ασώματο είναι μόνον το θείον…μόνο ο Δημιουργός γνωρίζει την μορφή και τον χαρακτήρα της ουσίας των αγγέλων» [2] που συχνά βέβαια εικονίζονται με πτέρυγες, καθαρά συμβολικό χαρακτηριστικό που δεν απαντάται όμως στις μαρτυρίες εμφανίσεων.

  1. Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Περί του Αγίου Πνεύματος, κεφ. 16 & 23.
  2. Αγ. Ιωάννου Δαμασκηνού, «Περί αγγέλων», Έκδοσις ακριβής της Ορθοδόξου πίστεως, κεφ. Β. (3) 17

unnamed2.jpg

Χαριτία (Gratia), ακρυλικό και κάρβουνο σε καμβά, 30 x 90

Παυσανίας , Ελλάδος Περιήγησις

απόσπασμα

“Ο Ησίοδος στην Θεογονία (αν και ο συγγραφέας αμφισβητείται, το ποίημα αυτό είναι καλό στοιχείο) λέει πως οι Χάριτες είναι κόρες του Δία και της Ευρυνόμης, δίνοντάς τους τα ονόματα Ευφροσύνη, Αγλαΐα και Θάλεια…. Δεν θα μπορούσα να ανακαλύψω ποιος ήταν αυτός πού απεικόνισε πρώτος τις Χάριτες γυμνές, είτε στην γλυπτική ή στην ζωγραφική. Κατά τους πρότερους χρόνους, φυσικά, και οι γλύπτες και οι ζωγράφοι τις απεικόνιζαν σκεπασμένες…. Αλλά οι μεταγενέστεροι καλλιτέχνες, δεν γνωρίζω τον λόγο, άλλαξαν τον τρόπο που τις απεικόνιζαν. Βεβαίως οι σημερινοί γλύπτες και ζωγράφοι απεικονίζουν τις Χάριτες γυμνές.”

Advertisements